Συμπτώματα και μέτρα πρόληψης για τον ιό του δυτικού Νείλου
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ιό του δυτικού Νείλου έδωσε ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας Χρήστος Κούτρας, μιλώντας την Πέμπτη στον "Άκου 99.6". Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από όσους μολύνονται από τον ιό το 80% δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ το 20% εμφανίζει πυρετό κι ελάχιστα συμπτώματα. Το ποσοστό το οποίο έχει οξέα νευρολογικά συμπτώματα ανέρχεται στο 0,5-1 % και παρουσιάζει αυξημένη θνητότητα.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος ιός είναι διανοητική σύγχυση, έντονος πονοκέφαλος με διαταραχές συμπεριφοράς και εμετός. Μεταδίδεται μόνο μέσω του τσιμπήματος από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι και όχι από άτομο σε άτομο ή μέσω της κοινωνικής επαφής.
Ο κ. Κούτρας παρουσίασε στη συνέντευξή του μία σειρά από μέτρα, τα οποία αποτελούν πρόληψη του ιού, αφού δεν υπάρχει θεραπεία. Αρχικά, όπως είπε, πρέπει να μειώνουμε τα σημεία όπου αποθέτουν τα αυγά τους τα θηλυκά κουνούπια, όπως επίσης να κουρεύουμε το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές. Πρέπει, επίσης, να απομακρύνουμε το στάσιμο νερό και να προτιμούμε να ποτίζουμε το πρωί και όχι το βράδυ. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα σχετικά εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά και να τοποθετούμε τους λεγόμενους κίτρινους λαμπτήρες στους εξωτερικούς χώρους, διότι απομακρύνουν τα κουνούπια. Οι υδροροές πρέπει να καθαρίζονται, όπως και τα κανάλια, τα φρεάτια και οι βόθροι, όπου μαζεύονται τα κουνούπια, καθώς είναι γνωστό ότι εκεί μέσα υπάρχουν νερά που είναι πλούσια σε οργανικά υπολείμματα και τραβάνε τα κουνούπια.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να μη μας τσιμπήσουν τα κουνούπια, κι έτσι έχουμε μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουμε. Είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό, αλλά έστω κι αυτό πρέπει να το μειώσουμε. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να θορυβηθούμε, αλλά καλά είναι να πάρουμε προληπτικά κάποια μέτρα. Σίγουρα δεν μπορούμε να τα εξαλείψουμε 100%. Κάνουμε όμως ό,τι μπορεί ο καθένας στο περιβάλλον του, χωρίς φόβο» δήλωσε ο κ. Κούτρας, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.