Νικόλας Καρανικόλας: Διαθέτουμε τον σχεδιασμό και την πρόθεση να τα καταφέρουμε
Η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα του συνδυασμού ΕΝΑ ΜΑΖΙ, την περασμένη Τετάρτη στο ‘Χρ. Λαναράς’.
Καλησπέρα σε όλες και σε όλους σας
Σας ευχαριστώ που είστε και σήμερα εδώ!
Να μαστε λοιπόν ξανά ΜΑΖΙ. ΕΝΑ μαζί.
Βήμα βήμα χτίζουμε τον συνδυασμό μας και το πρόγραμμα μας.
Η κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Σήμερα, λοιπόν, είμαστε εδώ για πολλούς λόγους.
Πρώτα απ’ όλα για να θυμίσουμε σε όλες και όλους σας πως οι κοινός μας στόχος είναι ο Δήμος της Νάουσας (η Νάουσα, η Ειρηνούπολη, τα Ανθέμια) να ξαναβρεί το χαμόγελο της, να μπορέσει να δει το μέλλον με αισιοδοξία και να επενδύσει στα βασικά πλεονεκτήματα της.
Και πιστέψτε με διαθέτουμε τον σχεδιασμό και την πρόθεση να τα καταφέρουμε.
Λένε ότι σε μία πολιτική προεκλογική καμπάνια της τοπικής αυτοδιοίκησης τρία είναι τα βασικά ζητήματα που έχουν σημασία.
Πρώτα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οι αρχές και το πρόσωπο του επικεφαλής. Είναι συνήθως η πρώτη γνωριμία με τον συνδυασμό που εμείς πραγματοποιήσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα πριν τρεις μήνες και τρεις μέρες στις 14 Ιανουαρίου. Τότε που γεννήθηκε ο συνδυασμός μας και μοιραστήκαμε μαζί σας τις αρχές μας. Αρχές βαθιά αναπτυξιακές μέσα από ένα ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας και συστράτευσης όλων. Κάποιοι μιλάνε για συνεργασία λόγω του νέου πλαισίου. Λόγω της απλής αναλογικής που υπαγορεύει ως μονόδρομο την συνεργασία δυνάμεων. Εμείς από την αρχή ορίσαμε την συνεργασία ως κάτι διαφορετικό. Όχι μόνο ως ένα αναγκαστικό έργο πλαισίου μεταξύ ημών και των άλλων συνδυασμών. Αλλά ως μία απαραίτητη συνθήκη του να έρθουν κοντά και να συνεργαστούν όλα τα υγιή κύτταρα του Δήμου μας.
Έτσι δώσαμε τότε ως βασική μας αρχή την αρχή του συμμετοχικού σχεδιασμού.
Την αρχή δηλαδή ότι όλοι μαζί θα σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον. Όλοι θα συνεργαστούμε για αυτό.
Συνεπείς στον λόγο μας ξεκινήσαμε με ένα απλό ερωτηματολόγιο. Ένα ερωτηματολόγιο που απευθύναμε και συνεχίζουμε να απευθύνουμε σε όλες και όλους τους Δημότες.
Καταρχάς πρέπει να πω ότι τέτοια ερωτηματολόγια -και ιδιαίτερα στο εξωτερικό- δίνονται συχνά στους πολίτες. Με κύριο σκοπό να αποτυπώσουμε το πως αισθάνονται οι πολίτες για τον Δήμο μας.
Προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο μικρό γίνεται που να δίνει όμως ουσιαστικά δεδομένα για συζήτηση.
Μέχρι σήμερα περίπου 600 ερωτηματολόγια έχουν ήδη συμπληρωθεί.
Ερωτηματολόγια όμως αρκετά για να έχουμε μία πρώτη εικόνα για το πως αισθάνονται οι Δημότες για τα βασικά τους ζητήματα. Είτε για τον Δήμο είτε για την γειτονιά τους.
Ξεκινώντας λοιπόν μία από τις βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν στους δημότες είναι η ερώτηση που αφορά τα πέντε κυριότερα προβλήματα του Δήμου μας.
Η ανεργία, η μη αξιοποίηση του βουνού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου (αγροτική παραγωγή, κρασί, υδροηλεκτρική ενέργεια) τα αδέσποτα, η οικονομική διαχείριση και τα ζητήματα της υγείας αποτελούν βασικά θέματα που αντιμετωπίζουμε όλοι.
Κρατήστε την λίστα των ζητημάτων που θέτουν οι Δημότες αφού αποτελούν για μας ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε στην συνέχεια.
Δεύτερη βασική ερώτηση του ερωτηματολογίου αναφέρεται στους πέντε βασικούς στόχους της επόμενης περιόδου. Ποιοι δηλαδή είναι οι πέντε βασικοί στόχοι της επόμενης περιόδου.
Η αξιοποίηση του βουνού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας, η ανάπτυξη του τουρισμού, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, η στήριξη του αγροτικού τομέα και η ανάπτυξη ενός ευφυούς Δήμου είναι μερικά βασικά ζητήματα-στόχοι που αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα.
Τρίτη βασική θεματική είναι η ερώτηση που αφορά τις βασικές κοινωνικές υποδομές που λείπουν από τον Δήμο μας.
Εκπαιδευτικές υποδομές ψηφιακών δεξιοτήτων και με σκοπό την εργασία, πρόσβαση των ΑΜΕΑ και δομές της εκπαίδευσής τους, η ίδρυση κοινωνικού ιατρείου είναι βασικά ζητήματα που μας ζητούν οι δημότες.
Αναφορικά με τα ερωτήματα και τα ζητήματα που τίθενται μπορούμε να δώσουμε μερικά βασικά στοιχεία του προγράμματος μας.
Πρώτα από όλα το ζήτημα της ανάπτυξης του τουρισμού.
Επειδή είναι καλό να μιλάμε με δείκτες και νούμερα, ένας βασικός δείκτης «μέτρησης» του τουρισμού είναι οι λεγόμενες αφίξεις Ελλήνων επισκεπτών στον Δήμο μας.
Τόσο στο διάγραμμα όσο και στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι αφίξεις σε μερικούς από τους Δήμους με κοινά χαρακτηριστικά και πορεία για το έτος 2017 που έχουμε διαθέσιμα δεδομένα.
Νάουσα: 17.182
Βέροια: 29.799
Δράμα: 32.727
Μέτσοβο: 21.141
Καρπενήσι: 34.294
Οι 17.182 αφίξεις στον Δήμο της Νάουσας φαίνεται να υπολείπονται πολύ έναντι άλλων Δήμων με κοινά χαρακτηριστικά. Από την άλλη οι 34.294 αφίξεις στο Καρπενήσι δίνουν την δυναμική που θα πρέπει να κτίσουμε την περίοδο που θα έρθει. Το «αδύναμο» σήμερα πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μας παρόλες τις αστοχίες του οφείλει να αναπτυχθεί στην συνέχεια μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις σε σειρά ζητημάτων.
Έτσι μερικές μόνο από τις βασικές δράσεις με σκοπό την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου θα είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα μας οι ακόλουθες:
Άμεση αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων – Άγιος Νικόλαος.
3-5 Πηγάδια, Ορεινός – Ορειβατικός – Χιονοδρομικός Τουρισμός σε συνεργασία με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις.
Ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού σε συνεργασία με Μονές, και συνεπίδραση με την Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου.
Ανάπτυξη Τουριστικών Υποδομών (πάρκινγκ, γραφείο τουρισμού, ψηφιακές υποδομές τουρισμού).
Ανάδειξη – προβολή της Σχολής του Αριστοτέλη – των Μακεδονικών Τάφων, του αμφιθέατρου της Μίεζας και δικτύωση με το ευρύτερο περιβάλλον.
Περαιτέρω ανάπτυξη του οινοτουρισμού.
Συντήρηση – επισκευή – ανάδειξη των παρόχθιων πεζοδρόμων της Αράπιτσας και προοπτική σύνδεσης με τον Άγιο Νικόλαο.
Περαιτέρω αξιοποίηση του Δρώμενου «Μπούλες» - Αποκριά στην Νάουσα και συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του ευρύτερου Δήμου.
Στο δεύτερο ζήτημα που τέθηκε, αυτό των υποδομών μερικά μόνο από τα βασικά στοιχεία του προγράμματός μας είναι τα ακόλουθα:
Νέες Τεχνολογίες ευφυούς Δήμου.
Ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Δήμου μας με σεβασμό στο περιβάλλον και την ταυτότητα της περιοχής μας.
Ανάπτυξη ενός σύγχρονου μητρώου των Δημοτικών ακινήτων με σκοπό την εκμετάλλευση και διαχείριση τους.
Ανάπτυξη του σιδηροδρομικού σταθμού και μετατροπή του σε έναν σύγχρονο κλειστό προαστιακό σταθμό Ευρωπαϊκών προδιαγραφών (πάρκινγκ, συνδυασμένες μεταφορές).
Επαναλειτουργία μιας μοντέρνας Δημοτικής Αστυνομίας.
Διορθώσεις στο σύνολο της οδοποιίας του Δήμου (δημοτική-αγροτική)
Ποιοτική ύδρευση όλων των δημοτών και στην συνέχεια ανάπτυξη ενός προγράμματος οδοποιίας.
Ίδρυση μεταπτυχιακών τμημάτων και δια βίου εκπαίδευσης.
Συνεργασία με το Νοσοκομείο και υποστήριξή στις δράσεις του.
Ανάπτυξη πολυχώρου ψηφιακών δεξιοτήτων (παιδιά).
Προγράμματα εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες με σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση (νέοι και μεγαλύτεροι).
Κοινωνικό ιατρείο.
Συνεργασία με την περιφέρεια και «πίεση» στην ολοκλήρωση σύνδεσης με την Εγνατία Οδό.
Αναφορικά με τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σχηματικά δίνονται μερικές από τις βασικές μας δράσεις και τους στόχους της ομάδας μας ως εξής:
Συνεργασία με το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων με σκοπό την εκπαίδευση και την έρευνα στον αγροτικό τομέα.
Θωράκιση-υποστήριξη των αγροτών έναντι των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
Υποστήριξη στις συνεργασίες των αγροτικών φορέων με σκοπό την δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου υποστήριξής τους.
Ενδυνάμωση και υποστήριξη των μικρομεσαίων δυνάμεων του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης της περιοχής μας.
Γεωργία ακριβείας.
Διαχείριση του νερού σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ.
Πρόγραμμα «υγιής καρπός- υγιές περιβάλλον»
Τα ζητήματα ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης του Δήμου μας απαιτούν μερικές βασικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Αναφορικά μπορούν να δοθούν στον ακόλουθο πίνακα:
Άμεση λειτουργία όλων των κοινοτικών γραφείων.
Οικονομικά εργαλεία προς τις κοινότητες με σκοπό την αυτοτέλειά τους.
Διαχείριση αιτημάτων με δημοκρατικές διαδικασίες προς όλους του δημότες.
Ανοικτές διαδικασίες στην λήψη των αποφάσεων και των δεδομένων του Δήμου με σκοπό την εκδημοκράτηση των διαδικασιών.
Και τέλος αναφορικά με το ζήτημα των αδέσποτων που είναι ψηλά στην ατζέντα τω ζητημάτων οι δράσεις που θα φροντίσουμε να υλοποιήσουμε είναι οι ακόλουθες:
Ηλεκτρονική σήμανση όλων των δεσποζόμενων ζώων (τσιπ) (από-ανωνυμοποίηση σκύλων).
Στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων.
Δημιουργία κυνοκομείου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε συνεργασία με όμορους Δήμους.
Συνεργασία με εκπαιδευτή σκύλων και δημιουργία μητρώου εκπαιδευμένων σκύλων (συνοδοί, φύλακες, κλπ.).
Πρόγραμμα υιοθεσίας.