Φρόσω Καρασαρλίδου: Δεν καλύπτονται πλήρως άνεργοι, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις για την πανδημία
«Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις βαθιές και αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για το σύνολο της κοινωνίας από την πανδημία του κορωνοϊού…» σημείωσε μεταξύ άλλων η Φρόσω Καρασαρλίδου, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, την περασμένη Παρασκευή.
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με θέμα ‘Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων’, τονίζοντας ότι δεν καλύπτονται πλήρως οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία.
Όπως είπε:
«Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που έχει προκύψει, ούτε ανταποκρίνεται στις βαθιές και αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για το σύνολο της κοινωνίας από την πανδημία του κορωνοϊού, γιατί τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαντλούνται μόνο σε ένα άρθρο που αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 3%, συνεχίζοντας την απαξίωση του ΟΑΕΔ μετά την περικοπή του 0,9% από το καλοκαίρι του 2019. Η πρόθεση είναι σαφής: ακυρώνεται ο ρόλος του ΟΑΕΔ για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας με τα voucher για την κατάρτιση και τη συμβουλευτική των ανέργων. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%, την οποία αύξηση η παρούσα κυβέρνηση πάγωσε».
Όσον αφορά στην εξαγγελία ενίσχυσης με 54 εκ. ευρώ των 256.000 νοικοκυριών που διαβιούν σε ακραία φτώχεια, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες μνημονιακές εποχές έδινε μέρισμα το οποίο ξεπερνούσε τα 700 εκ. ευρώ. Επίσης δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι μόνο όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ αυτοί που χάνουν τη δουλειά τους και όσοι χάνουν τις επιχειρήσεις τους λόγω πανδημίας, αυτοί που μειώνονται δραματικά οι αποδοχές τους, αυτοί δηλαδή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης είναι ανύπαρκτοι για την κυβέρνηση.
Η κα Καρασαρλίδου αναφέρθηκε και στον διορισμό των 51 διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Εργασίας που είναι σε εξέλιξη και έχει φτάσει στο επίπεδο να ανακοινωθεί και η μοριοδότηση, τονίζοντας ότι «καταργεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και συνιστά διοικητικό πραξικόπημα του επιτελικού κράτους της Ν.Δ. να έρχεται το υπουργείο Εργασίας και να καταργεί ακόμα και την κεντρική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών».
Όσο για την έκθεση ΑΤΛΑΣ, η κα Καρασαρλίδου ζήτησε από τον υπουργό να φέρει τα πραγματικά στοιχεία και να τα καταθέσει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε 105.000 εκκρεμείς συντάξεις και ότι σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ τον Σεπτέμβριο οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 300.000 και σήμερα ανέρχονται σε 360.000!
Κλείνοντας, η κα Καρασαρλίδου επισήμανε το καίριο ζήτημα που ανέδειξε με Ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αφορά στη στήριξη του προσωπικού των νοσοκομείων:
«Σήμερα που παρά το δεύτερο lockdown τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν γίνει δεκαπλάσια, οι θάνατοι των ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται κάθε μέρα, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ της χώρας έχουν γεμίσει, με 100άδες γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό να έχουν νοσήσει και οι ίδιοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕΔΗΝ, είναι απολύτως επιβεβλημένη η καταβολή εκτάκτου δώρου Χριστουγέννων στο σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων. Το δώρο αυτό τους το οφείλουμε ως έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας για τον ρόλο και την προσφορά αυτών των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και την άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα μέσα, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους».