Το ΚΚΕ Ημαθίας για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Οι ελλείψεις δεν καλυπτονται με φιέστες και 'μερεμέτια'
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Βέροιας αναφέρεται ανακοίνωση της Τ.Ε. Ημαθίας του ΚΚΕ. Αναφέρει:
‘Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Γ.Ν. Βέροιας και η φιέστα που οργανώθηκε δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί και στα δυο Νοσοκομεία του Νομού μας, καθώς οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και μέσα είναι τεράστιες. Ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφτούν με «μερεμέτια» όπως οι εσωτερικές μετακινήσεις ή η επιστράτευση ιατρικού προσωπικού που καλείται να διαχειριστεί ζητήματα στα οποία δεν έχει ειδικευθεί. Όσες προσλήψεις έγιναν μέχρι τώρα είναι ελάχιστες και έχουν ημερομηνία λήξης καθώς αφορούν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Στο Νοσοκομείο της Νάουσας δεν υπάρχει πνευμονολόγος ούτε λειτουργεί ΜΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αναπαρήγαγε για μια ακόμα φορά το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και της ανάγκης αυτοπεριορισμού των πολιτών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δεν δεσμεύθηκε για ουσιαστική θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει όταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται 600 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία.
Οι έλεγχοι στους μαζικούς χώρους δουλειάς, εκεί που με τον φόβο της απόλυσης οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κρύψουν ακόμα και την αρρώστια τους, είναι ελάχιστοι ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας υποτυπώδη και ανύπαρκτα. Πικρή πείρα έχουν οι εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία της περιοχής μας, που μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού πριν λίγους μήνες.
Αντίθετα η κυβέρνηση δεν είναι το ίδιο φειδωλή για το μεγάλο κεφάλαιο. Το ενισχύει με την κατάργηση του 8ώρου, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας, την τηλεργασία. Βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω και από τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής μας να βγάλει τα συμπεράσματα του, να βγει μπροστά και να παλέψει μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους του διεκδικώντας ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες του για σύγχρονες παροχές υγείας σύμφωνα με τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για να μην αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να βρει την υγειά του.’