Το τοπίο μετά τις γιορτές. Προς άνοιγμα δημοτικών-νηπιαγωγείων, εμπόριο με click in shop, εστίαση από Φεβρουάριο
Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού που καταγράφηκε την Τρίτη (1.047 κρούσματα), ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας και παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Σημειώνουμε ότι τετραψήφιος αριθμός μολύνσεων είχε να αναφερθεί στη χώρα μας από τις 17 Δεκεμβρίου.
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αποτελούν αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα γιατί σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που ο αριθμός των τεστ ήταν χαμηλός, τα 1.047 της Τρίτης καταγράφηκαν σε σύνολο 32.000 τεστ. Αυτά φαίνεται να αντιπροσωπεύουν επίσης το προγενέστερο διάστημα περίπου 14 ημερών πριν, δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου.
Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι που θα κρίνουν το άνοιγμα τόσο των σχολείων όσο και του λιανεμπορίου. Το τοπίο ως προς τις αποφάσεις φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες του 2021 όταν και να επανασυνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που έγινε την Τρίτη, με θέμα το πότε θα αρχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Αξίζει, ωστόσο, να υπενθυμιστεί ότι η πορεία της πανδημίας αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Συνεπώς, προς το παρόν δεν μπορεί να προδικαστεί η τελική απόφαση των ειδικών.
Μετά το click away έρχεται το click in shop
Στο μεταξύ σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καταρτίζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα των καταστημάτων.
Με τα έως τώρα δεδομένα, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος. Όπως λένε, όμως, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών, συμπληρώνοντας ότι ήδη η αγορά πλην κέντρου λειτουργεί ατύπως με ανάλογο τρόπο, με την αγωνία της κάλυψης έστω ελάχιστου μέρους των απωλειών τζίρου.
Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα click in shop. Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών από την ΕΣΕΕ, έχουν δείξει ότι πάνω από τους μισούς εμπόρους αναδεικνύουν ως πιο αποδοτικό το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων ως το τέλος Ιανουαρίου κι αυτό επιτείνει την αγωνία των περίπου 235 χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου αλλά των 350 χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, για τον τζίρο αυτής της περιόδου.
Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης
Πολύ αργότερα φαίνεται ωστόσο να έρχεται το άνοιγμα της εστίασης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Στο σύνολό τους οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.
«Η εστίαση θα πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά άλλο μέλος της επιτροπής, σχολιάζοντας: «Και τότε πάλι, δειλά δειλά, ίσως με δύο άτομα στο τραπέζι».
Βασικό κριτήριο για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καίριο παράγοντα για την άρση των μέτρων.