Το 'στοίχημα' της Ελλάδας: Επέστρεψε σχεδόν στο σημείο 'μηδέν' και εξέπληξε την Ευρώπη!

Το 'στοίχημα' της Ελλάδας: Επέστρεψε σχεδόν στο σημείο 'μηδέν' και εξέπληξε την Ευρώπη!

Τόπο φαίνεται πως έπιασαν -μέχρι στιγμής- οι 'θυσίες' των Ελλήνων, η τήρηση των μέτρων απαγόρευσης και η έγκαιρη επέμβαση της κυβέρνησης.

Τα νούμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τεράστιας βελτίωσης που παρατηρείται καθημερινά στον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορωνοϊό. Μάλιστα η μείωση καθημερινά τις τελευταίες ημέρες είναι κατά μέσο όρο 15% και έτσι φτάσαμε στο εντυπωσιακό νούμερο των 15 κρουσμάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

a1.jpg

Η επίδοση αυτή δικαιώνει την αυστηρή πολιτική της καραντίνας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον πλανήτη και φυσικά και για την Ευρώπη.

Μάλιστα με μόλις 15 κρούσματα ημερησίως η Ελλάδα επέστρεψε σχεδόν στο σημείο «μηδέν» της 3ης Μαρτίου όταν και ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα. Η Ελλάδα με τα 15 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν, για πρώτη φορά, στη χαμηλότερη θέση όλων των χωρών στα Βαλκάνια. Πανευρωπαϊκά μεταξύ 49 κρατών βρίσκεται στην 38η θέση μπροστά από τη Λετονία και όλα τα μικροκράτη της «Γηραιάς Ηπείρου» όπως η Μάλτα, το Λιχνεστάιν, η Ανδόρα, τα νησιά Φερόε, το Γιβραλτάρ και το Βατικανό.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μεταξύ των 49 χωρών με τους περισσότερους ασθενείς σε αναλογία 1.000.000 κατοίκων η Ελλάδα μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν στην 41η θέση με 212 ασθενείς ενώ αξιοζήλευτη θέση σε σχέση με τον πληθυσμό της κατέχουν ακόμα η Πολωνία με 209, η Ρωσία με 191 ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ουκρανία με μόλις 95 ασθενείς σε 1.000.0000.

Στην κατάταξη με τις χώρες με τους περισσότερους νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκους η Ελλάδα μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν στην 34η θέση με επίδοση μόλις 10 θανάτους, ενώ σε λίγο καλύτερη θέση βρίσκεται η Αλβανία, η Πολωνία και η Μάλτα.

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Ποιες περιοχές δεν έχουν κρούσματα - Ο 'κόκκινος' νομός

Τη γεωγραφική κατανομή και την μέση ηλικία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσιάζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με χάρτη και διαγράμματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Μεγάλη Πέμπτη.

Τα στοιχεία αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον Οργανισμό και καταγραφεί μέχρι τις 16 Απριλίου.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 είναι 15, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 22071 (ημερήσια μεταβολή +0.7%). Το 56,2% των κρουσμάτων είναι άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69, με το 81,2% να είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95ετών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 2.207 κρουσμάτων, 569 (25,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 921 (41,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 105 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 73 έτη.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, οι νομοί που έχουν - αναλογικά με τον πληθυσμό τους - πληγεί περισσότερο με πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού είναι ο νομός Καστοριάς και το Άγιο Όρος. Με μηδενικά ή και ελάχιστα κρούσματα είναι ο νομός Φωκίδας, ο νομός Ευρυτανίας, ο νομός Γρεβενών και ο νομός Καρδίτσας. Σημειώνεται ότι η κατανομή γίνεται με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 49.390 κλινικά δείγματα.

eody_pandimia_ekthesi_16.04_1.png
eody_pandimia_ekthesi_16.04_2.png
eody_pandimia_ekthesi_16.04_3.png
eody_pandimia_ekthesi_16.04_5.png
eody_pandimia_ekthesi_16.04_6.png
100.000 ευρώ στον δήμο Νάουσας για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις βροχοπτώσεις

100.000 ευρώ στον δήμο Νάουσας για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις βροχοπτώσεις

Μία θέση εργασίας υπεύθυνου Logistics / Τιμολόγησης στην ΕΛΒΙΖ

Μία θέση εργασίας υπεύθυνου Logistics / Τιμολόγησης στην ΕΛΒΙΖ