Γέννα στο νοσοκομείο Νάουσας. Η επόμενη μέρα
Δεν οδήγησε σε διάλογο και σχεδιασμό επαναλειτουργίας της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου Νάουσας η πρόσφατη, επεισοδιακή όπως αποδείχθηκε, γέννα στη μονάδα, εννιά χρόνια μετά το κλείσιμο της κλινικής.
Θυμίζουμε ότι στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα είχε καταγράψει τότε το pena.press, γυναίκα διακομίστηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο και μετά από λίγη ώρα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, αφού η μεταφορά της στην κλινική του νοσοκομείου Βέροιας είχε κριθεί επικίνδυνη.
Στο άκουσμα της είδησης, όσοι εδώ και καιρό σκέφτονται και επιδιώκουν την επαναλειτουργία της μαιευτικής στη Νάουσα, βρήκαν την ευκαιρία να επαναφέρουν το αίτημα και να ασκήσουν νέα πίεση γι’ αυτό. Ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν τη συγκεκριμένη γέννα και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη σε διοικητικό επίπεδο αυτόν τον καιρό, δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Για την ταμπακιέρα του πράγματος, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χώρος της Υγείας δεν θα είναι ίδιος την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ήδη η ενίσχυση που έτυχε την κρίσιμη περίοδο του κορωνοϊού ο χώρος της Υγείας ήταν μεγάλη σε προσωπικό και εξοπλισμό. Είναι φανερό ότι οι παλαιότεροι –λογιστικού τύπου- σχεδιασμοί υποβάθμισης και συγχώνευσης μονάδων, μάλλον αναθεωρούνται. Εν μέσω υγειονομικής κρίσης η κάθε μονάδα έδειξε όχι μόνο τη δύναμή της, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης και περαιτέρω ανάδειξης του ρόλου της στον κεντρικό σχεδιασμό.
Εκείνο που όλοι ελπίζουμε είναι ότι η επόμενη μέρα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας θα είναι ανθρωποκεντρική και όχι οικονομοκεντρική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των εργαζομένων και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς. Όλα τα υπόλοιπα, θα έλθουν από μόνα τους, ως κατάκτηση των μονάδων και των τοπικών κοινωνιών, κι όχι ως θνησιγενείς χαριστικές πράξεις κόντρα στο λογικό.