Αλέξανδρος Οικονόμου. Μια έκδοση για τον πλούτο της νεότερης αστικής κληρονομιάς της Νάουσας

Αλέξανδρος Οικονόμου. Μια έκδοση για τον πλούτο της νεότερης αστικής κληρονομιάς της Νάουσας

Παρουσιάστηκε το Σάββατο, μετά από τρεις αναβολές λόγω της υγειονομικής κατάστασης, το Λεύκωμα του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Οικονόμου, «Νάουσα, η πόλη μας-Μετασχηματισμοί του αστικού τοπίου 19ος-20ος αι.» που εξέδωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας «Αναστάσιος Μιχαήλ ο λόγιος».

Ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας προλογίζοντας την εκδήλωση επεσήμανε ότι «…οι αστικοί μετασχηματισμοί, οι πολεοδομικές μεταμορφώσεις και οι γεωγραφικές φαντασίες μιας πόλης αποτελούν τον πιο καθαρό τρόπο διατήρησης της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού, τον οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Η αρχιτέκτων Θεοπίστη Κεφαλά-Σπάρτση, συνομιλώντας με τον συγγραφέα και σχολιάζοντας το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στις σελίδες του λευκώματος, προσπάθησαν μαζί να «αποκαλύψουν» ξανά τον πλούτο της νεότερης αστικής κληρονομιάς της πόλης.

Ο τόμος περιλαμβάνει τρία άνισα μεταξύ τους κεφάλαια, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αρχιτεκτονικά σχέδια: Το πρώτο αναφέρεται στη θέση της Νάουσας στον γεωγραφικό και τον ιστορικό της περίγυρο, με σύντομη αναφορά στην ιστορική της διαδρομή, το δεύτερο στην διαδικασία σχηματισμού του αρχικού πυρήνα του οικισμού και στις μεταγενέστερες μεταλλάξεις του, μέχρι τους πρώτους πολεοδομικούς σχεδιασμούς κατά τον 20ο αιώνα και το τρίτο στην αρχιτεκτονική των κτηρίων της πόλης που κατασκευάστηκαν μέχρι τον μεσοπόλεμο και διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, ταξινομημένα ανάλογα με τη χρήση τους.

Τα παραδείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής της Νάουσας που παρουσιάζονται και εικονογραφούνται στο λεύκωμα είναι ταξινομημένα σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: Ιδιωτικές κατοικίες, Εκκλησίες, Σχολικά κτίρια, Εργοστάσια και Πύργοι. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται διατηρητέα κτίρια κατοικιών που κατά καιρούς έχει μελετήσει ο συγγραφέας, χωρίς αξιολογική κατάταξη μεταξύ τους, με στόχο να «εικονογραφηθούν» οι διάφορες μορφές και μετασχηματισμοί τους μέχρι τις μέρες μας. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται οι τρεις αρχαιότερες εκκλησίες της πόλης, που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και χρονολογούνται από τον 18ο-19ο αι., στην τρίτη παρουσιάζονται τα παλιότερα σχολικά κτίρια που εξακολουθούν να έχουν την ίδια χρήση ακόμα και σήμερα, στην τέταρτη γίνεται εκτενής αναφορά στην πρώτη- με τη σύγχρονη έννοια του όρου- βιομηχανική εγκατάσταση της πόλης και τέλος στην πέμπτη, παρουσιάζονται οι Πύργοι της πόλης, τα καμπαναριά, το ρολόι και οι καμινάδες των εργοστασίων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της τεχνικής και αρχιτεκτονικής τους σημασίας.

Το λεύκωμα έχει περί τις 200 σελίδες σχήματος Α4 (κείμενα, σχέδια και εικόνες), σε τετραχρωμία, με σύντομες περιλήψεις των κειμένων στην αγγλική. Την έκδοση εμπλούτισε φωτογραφικά ο συνεργάτης της Πολιτιστικής Εταιρείας Γιάννης Κουκούλος, ενώ Δημήτρης Πάζος και Πέτρος Στοΐδης την επιμελήθηκαν γραφιστικά και φιλολογικά αντιστοίχως. Τις μεταφράσεις των περιλήψεων κάθε κεφαλαίου στα αγγλικά έκαναν η Λένα Παλαντζίδου και ο Αναστάσης Στοΐδης.

Ο κάθε τόμος τιμάται μόνον 20€ και διατίθεται στα γραφεία της Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας (τηλ. Προέδρου 6974099140), στα βιβλιοπωλεία της Νάουσας και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης και Αθηνών ΙΑΝΟΣ, Πρωτοπορία κλπ. Διατίθεται επίσης μέσω διαδικτύου στην διεύθυνση του Εκδοτικού Οίκου:

https://iwrite.gr/bookstore/lefkoma-naousa-i-poli-mas/

Από νίκη σε νίκη οι Veria Ladies. 7-1 τις Αμαζόνες

Από νίκη σε νίκη οι Veria Ladies. 7-1 τις Αμαζόνες

Στην κορυφή ‘Αγκάθι’ του Βερμίου οι Ορειβάτες  Βέροιας

Στην κορυφή ‘Αγκάθι’ του Βερμίου οι Ορειβάτες Βέροιας