Οι 'Συνδημότες' αποχαιρετούν τον μεγάλο Αρχιτέκτονα και Καθηγητή Νίκο Μουτσιόπουλο
Πλήρης ημερών και πνευματικού έργου σε ηλικία 92 ετών έφυγε από κοντά μας ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαος Μουτσόπουλος.
Ο γεννημένος στην Αθήνα το 1927 Έλληνας που εξερεύνησε όλη την χώρα μας και κατέθεσε σειρά έργων για όλες τις περιοχές της, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη των κατοίκων του ιστορικού δήμου Βέροιας καθώς μεταξύ των εκατοντάδων συγγραμμάτων του ξεχωρίζει και το βιβλίο του που εκδόθηκε το 1965 η «Λαϊκή Αρχιτεκτονική της Βέροιας» με 126 σελίδες και 220 σπάνιους πίνακες μέσα από τους οποίους υμνούσε την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική της πόλης, στην μεγάλη προσπάθεια του να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη αυτών των δειγμάτων και να την μεταφέρει στις νεώτερες γενιές. Στο καταπληκτικό βιβλίο του περιέχεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχιτεκτονικό υλικό από παραδοσιακές κατοικίες και κτίρια της Βέροιας, που δε σώζονται πια.
Ο συγγραφέας 550 και πλέον ογκωδών βιβλίων και δημοσιεύσεων ήταν μέλος σε δεκάδες επιστημονικές εταιρείες και συμβούλια. «Δεν είχα δικαίωμα να ζω και να διδάσκω στη Μακεδονία με τα μάτια μου στη ...Χαμουτζία. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα...», έλεγε ο ίδιος αυτοβιογραφούμενος σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί προς τιμήν του προ διετίας από το Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε μία καταπληκτική εκδήλωση στην οποία είχε χαρακτηριστεί από τους ομιλητές «Προσωπικότητα μυθική», «προσωπικότητα ανθρωποκεντρική», «αναγεννησιακή» που κινούνταν μεταξύ «αρχιτεκτονικής - σχεδίου - πολιτισμού και γεωγραφίας, κατέγραφε άγνωστα μνημεία και ταπεινά λαϊκά κτίσματα, καλλιεργώντας έτσι δεξιότητες πολλών γενεών αρχιτεκτόνων».
Καλό Ταξίδι στον Νικόλαο Μουτσόπουλο, τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη οικογένεια του.
Οι «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.
Δεσμευόμαστε ως επόμενη δημοτική αρχή ότι θα τιμούμε διαρκώς και θα σεβόμαστε όλους τους Ευεργέτες και Επιστήμονες που με κάθε τρόπο ανέδειξαν και αγάπησαν αυτό τον ιστορικό τόπο.
Η αχαριστία δεν χωράει πλέον στον δήμο Βέροιας!