Φρόσω Καρασαρλίδου: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταπατά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Να αποσυρθεί
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φρόσω Καρασαρλίδου, στην τοποθέτησή της κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, των οποίων είναι μέλος, σχετικά με την επεξεργασία και εξέταση του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καταδίκασε το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε αντιεργατικό, αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής άκρατου και ακραίου φιλελευθερισμού που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, που τη χαρακτηρίζει η ανεργία, η οικονομική και κοινωνική κρίση, η μείωση των εισοδημάτων και το φαινόμενο του brain drain.
Όπως επεσήμανε στην ομιλία της, το νέο νομοσχέδιο:
Πλήττει τους εργαζόμενους, προωθώντας την υπερεκμετάλλευση με μείωση των αποδοχών τους.
Νομοθετεί την απορρύθμιση του χρόνου εργασίας με την κατάργηση του 8ώρου και τη θέσπιση της 10ωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με «πληρωμή» σε ρεπό, ενώ επίσης επεκτείνει την κυριακάτικη εργασία σε πολλούς επιπλέον κλάδους.
Διπλασιάζει σχεδόν τις φθηνές υπερωρίες, μειώνοντας την αξία της εργασίας ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα επιχειρηματικών κύκλων μεγάλων συμφερόντων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που από τη δεκαετία του ’80 παρέχει τη μεγαλύτερη ελευθερία στις επιχειρήσεις για την επιβολή ενός μεγάλου όγκου υπερωριών στους εργαζόμενους μέσα από τον μοναδικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θεσμό της υπερεργασίας.
Αποτρέπει τις προσλήψεις, οπότε αυξάνεται ο ήδη μεγάλος αριθμός ανέργων στη χώρα μας και ενισχύεται ακόμα περισσότερο το brain drain.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: οι αρνητικές επιπτώσεις από την ανακατανομή του 8ώρου σε 10ωρο μετρούμενες σε θέσεις πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε 20.455-40.000.
Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις επιβάλλοντας τη σύναψη ατομικών συμβάσεων, αφήνοντας τον εργαζόμενο εκτεθειμένο. Ταυτόχρονα, καταφέρνει ένα «πλήγμα» στο δικαίωμα της απεργίας και του συνδικαλισμού, μέσω αυστηρών περιορισμών και διατάξεων, ενώ προβλέπει και τιμωρητικές διατάξεις με θέσπιση αστικής ευθύνης για τους συνδικαλιστές.
Οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, χωρίς την υποχρέωση επαναπρόσληψης. Καταλύεται η προστασία από την απόλυση η οποία ισχύει εδώ και 100 χρόνια.
Υποβαθμίζει τον ελεγκτικό, συμβουλευτικό και συμφιλιωτικό ρόλο του ΣΕΠΕ τον οποίο μετατρέπει σε Ανεξάρτητη Αρχή που δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από τον Υπουργό Εργασίας, πράγμα που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος των εργαζομένων.
Αυτή την αντικοινωνική πολιτική φέρνει η ΝΔ σε μια περίοδο κατά την οποία τόσο η Ε.Ε., όσο και οι ΗΠΑ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση: αντί της αυστηρής πολιτικής της δημοσιονομικής σταθερότητας, σ’ αυτήν της στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των μισθών των εργαζομένων και της στήριξης των οικονομικά αδύναμων με κοινωνικά κριτήρια ώστε να περιοριστούν οι ανισότητες (Ταμείο Ανάκαμψης).
Η βουλευτής αναφέρθηκε, σε αντιδιαστολή με το νέο νομοσχέδιο, στην πολιτική που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κόντρα στις επιταγές των μνημονίων, στήριξε τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους, αύξησε τον κατώτατο μισθό, περιόρισε την αδήλωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, ενίσχυσε το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους στους χώρους εργασίας, θέσπισε τον βάσιμο λόγο απόλυσης και έλαβε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Καρασαρλίδου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το επαίσχυντο αντεργατικό νομοσχέδιο, διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργησή του.